Eu am dermatita seboreica?

Dermatita Seboreica - O realitate la nivel mondial

Intalnita la 3% din populatie la nivel global si in peste 20 milioane* de cazuri la nivel european, dermatita seboreica este o eczema cu evolutie cronica, bazata pe un sistem imunitar slabit. De regula aceasta este localizata pe zone bogate in glande sebacee: fata, scalp si trunchi.

Matreata, cea mai usoara forma de dermatita seboreica , este prezenta la aprox. 15-20% din populatia lumii.

Cine este afectat? atat adultii cat si copiii
Adulti

Datorita hormonilor androgeni, dermatita seboreica apare mai des la barbati decat la femei. De regula, barbatii adulti afectati prezinta un stil de viata complex. Varful incidentei se inregistreaza la 40 ani. Cu toate astea boala se poate manifesta si la femei si adolescenti.

Copii

Dermatita seboreica infantila poate apare in saptamana a 2-a de viata si poate disparea spontan dupa 6 luni de zile.

Cauze

Descoperirile recente au scos in evidenta 2 cauze principale ale aparitiei dermatitei seboireice: prezenta ciupercii Malassezia** (Malassezia globosa si Malassezia furfur)si hiperseboreea. Factorii genetici, de mediu si starea generala de sanatate a persoanei sunt de asemenea importanti.

Dermatita seboreica este agravata de factorii urmatori:

  • Stres si oboseala pe plan profesional/personal
  • Un sistem imunitar deficitar
  • Schimbari de umiditate si temperatura (cu aparitie in special vara)
Conform ultimelor cercetari in domeniu, 2 din 3 persoane cu dermatita seboreica pe scalp, prezinta aceasta afectiune si pe fata. * Populatie afectata, 3*- Ann Dermatol Venereol 2002;129:2S191-2S193
** Malassezia este noul nume pentru Pityrosporum ovale Cannon PF (1986) conform Comisiei Internationale pentru taxonomie si fungi (ICTF).